De oorsprong van deze biefstuk Loetje.

“Bij de oprichting zo’n 40 jaar geleden, was het de bedoeling dat Café Loetje een succesvol biljartcafé zou worden. Toen maakte Ludwig ‘Loetje’ Klinkhamer een fortuinlijke fout door zijn ossenhaasbiefstuk op de kaart te zetten. Al snel zat de zaak vol met liefhebbers van de lekkerste biefstuk die zich afvroegen waarom dat biljart daar in de weg stond.”

Anno 2020 heeft Loetje zaken in heel Nederland en is het een begrip onder foodies en bourgondiërs, maar ook bij het grote publiek is Loetje geliefd en wordt ook menig zakendiner er gehouden en van tijd tot tijd zelfs een deal gemaakt met het welbekende contract concept op een servetje! En deze bekendheid heeft Loetje nog altijd te danken aan de fameuze biefstuk a la Loetje.

Het begint natuurlijk met het vlees. Naar het verluidt gebruiken ze bij Loetje Zuid Amerikaanse ossenhaas. Ik vind Iers rundvlees lekkerder dus ik heb Black Angus ossenhaas genomen. Mijn favoriete slagers in Amsterdam zijn slagerij De Leeuw, aan de Utrechtsestraat, Louman in de Jordaan en Idsinga in Nieuw-West, maar je hebt vast ook bij jou in de buurt een knappe slager.

Om te beginnen neem je voor biefstuk Loetje een pak Blueband. Ja, Blueband. Geen roomboter, geen fancy duckfat of ganzenvet om in te bakken. Gewoon… jep. En niet te zuinig. Zéker niet te zuinig. Het gerucht gaat dat ze voor een biefstuk Loetje minstens een half pakje Blueband gebruiken. Da’s ook wel nodig om die lekkere jus rijkelijk over je biefstuk te kunnen gieten.

Smelt de Blueband in een bakpan op hoog vuur en leg de steaks erin wanneer de bubbeltjes weg zijn. Afhankelijk van de dikte van de steaks bak je het vlees een minuutje of twee á drie per kant. Uiteraard ook naar gewenste cuisson. Bij Loetje serveren ze ‘m standaard medium-rare. Precies zoals ik mijn steak eet.

…even laten rusten…

Laat je vlees even rusten. Dit kan je onder een stukje alufolie doen. Het was erg warm weer dus ik heb de steaks gewoon zo laten rusten, op een droogrekje. Ondertussen snijd je een snee witbroos diagonaal in tweeën en schep je eventueel de dubbel gefrituurde aardappeltjes op. Je zou ook nog wat uienringen kunnen glaceren en over de steaks kunnen gooien. En je zou er wat kapucijners of spruitjes bij kunnen serveren. Dat zijn opties die Loetje biedt. Erg goede combinaties maar vandaag is het vlees dat de culinaire klok slaat. Vlees, jus en witbrood… Biefstuk Loetje. Bon appetite!

Steak a la Loetje. Yum!

Bekijk ook mijn andere gerechten en recepten.

Biefstuk Loetje

Ik leg je stap voor stap uit hoe je zelf, thuis de heerlijke biefstuk Loetje kan maken. Met die geweldige (bali) jus!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Oerhollands
Porties 2 personen

Equipment

  • Koekenpan. Liefst gietijzer.

Ingrediënten
  

  • 2 stuks ossenhaas van ca. 200 gram
  • 1 pakje Blueband
  • 1 kopje water

Instructies
 

  • Laat de ossenhaas een half uurtje op kamertemperatuur komen
  • Smelt de Blueband (voor twee ossenhaasjes een heel pakje). Als de bubbeltjes bijna verdwenen zijn leg de de ossenhaasjes er voorzichtig in. Bak een minuutje of 3 aan beide kanten. Even voelen of de gewenste 'cuisson' is bereikt. Haal de ossenhaasjes uit de pan en leg op een droogrekje met een stukje alufolie er overheen. Het vlees moet een minuutje of 5 tot 10 rusten om echt mals te worden.
  • Draai het vuur op omhoog en doe er voor de Bali jus versie een hap sambal doorheen. Gewoon huis tuin en keuken Oelek. Als je geen Bali jus wilt, sla je deze stap over. Doe nu een kopje water bij de jus. Pas op want dat kan spatteren! Laat heel even inkoken…
  • Leg nu de ossenhaasjes op een voorverwarmd (diep) bord. Giet de jus er rijkelijk overheen en serveer met twee sneetje wit brood. Eventueel kapucijners on the side, en een gebakken of gepoft aardappeltje.

9 thoughts on “Biefstuk Loetje zelf maken

  1. Ik ben nog een groentje, maar hoe wordt de jus verder gemaakt? Of is dat gewoon de gesmolten boter waarin de biefstuk gebakken is?

    1. Hai Anne. De jus blus je met een heel klein beetje water, terwijl de biefstuk ligt te rusten. Even inkoken en klaar. Voor de Loetje ‘Bali’ jus voeg je naar smaak wat sambal oelek toe. Ik vind zelf Badjak nog lekkerder. Eet smakelijk! 🙂

  2. 5 sterren
    Wij hebben dit recept gisteravond geprobeerd en we hebben genoten! Een keertje bij Loetje in Amsterdam geweest en dit smaakte precies hetzelfde! 🙂 Sinds de lockdowns al niet meer uit eten geweest en nu uit eten in eigen huis! Dankjewel chef Lesley!

  3. mooi gedaan, maar ik zal nooit margarine gebruiken. Is echt superslecht voor je. Goed kruiden en na het dichtschroeien pas met (geklaarde) boter arroseren; knoflook en thijm gebruiken, probeer het eens! is echt veel lekkerder en gezonder

    1. Eens! Ik gebruik zelf ook gewoon roomboter, van de boer. Liefst grasboter, maar da’s alleen in het voorjaar verkrijgbaar.

      Dit is echter zoals ze het – gek genoeg – bij Loetje doen. Het zal te maken hebben met het ontstaan van Loetje, denk ik. In 1977 begonnen Ludwig ‘Loetje’ en Dirk Klinkhamer een biljartcafé, Café Loetje aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam-Zuid. De ossenhaasbiefstuk die op het menu verscheen, werd een dermate groot succes dat het biljarten naar de achtergrond verdween. In die tijd werd margarine kapot gepromoot, en misschien had het te maken met het feit dat het in beginsel een biljart cafe was, en ze de prijs nog enigszins aantrekkelijk wilde houden. Who knows?

      Thanks voor je reactie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept