Site Overlay

Noordzee Surf & Turf

Ik ga je mijn Noordzee Surf & Turf laten zien, maar waar komt dit klassieke en wereldwijd favoriete gerecht van velen eigenlijk vandaan? Het is onbekend waar het begrip surf and turf vandaan komt. De vroegst bekende vermelding stamt uit 1961, uit de Los Angeles Times, en werd in de jaren zestig en zeventig vaak beschouwd als symbool voor de keuken van de Amerikaanse middenklasse. Zij beschouwden het eten van kreeft en biefstuk als statusverhogend.

Surf & Turf. Vis en vlees. Maar welke vis en vlees?

De meest voorkomende en bekendste combinatie van Surf & Turf is biefstuk en kreeft. Hierbij wordt meestal de staart van de kreeft geserveerd met een mooi stukje biefstuk. Andere combinaties zijn rood vlees met gamba’s, krab of andere vis. Soms wordt er ook een ander soort vlees gebruikt dan rood rundvlees.

Voor een geweldige Surf ’n Turf heb je geweldige ingrediënten nodig. Quality is key.

Maar hey, surf & Turf is geen wetenschap of wet! Maak het dus vooral van vlees en vis die jij lekker vindt! Een mooie ribeye en verse kabeljauw gaan geweldig samen! Ik haal mijn vis meestal bij ‘mijn mannetje’ in mijn geboorteplaats IJmuiden. Marlon levert normaliter aan horeca maar je kunt bij hem ook als particulier terecht. IJmuiden Vis Online bezorgt helaas niet in Amsterdam maar een ritje naar de kust is nooit verkeerd en zeker niet met een buit verse vis op de terugweg.

En dan het vlees. Ik ben dol op een mooie steak maar je kunt alle kanten op. Ossenhaas, lende steak, ribeye of van mij part een hele Core de Boeuf of tomahawk! Dit keer koos ik voor een mooie Ierse ribeye. Ik bind het vlees ietsje op zodat het wat dikker wordt en de cuisson (garing) beter te controleren is.

Gebruik ganzenvet om je vlees in te bakken.

En ik bak het in ganzenvet in plaats van boter. Ganzenvet heeft een veel hogere verbrandingstemperatuur dus zal dus veel minder snel verbranden en zwarte, bittere restjes achterlaten op je mooie stuk vlees. Tevens geeft het ganzenvet een geweldige smaak af! Op hoog vuur dicht schroeien, waarna je een flinke klont roomboter toevoegt, samen met wat teentjes verse knoflook (ongepeld) en laurierblad. Op smaak brengen met slechts peper en zout.

Serveer met aardappeltjes uit de oven en gegrilde groene asperges. Of natuurlijk met wat jij lekker vindt!

noordzee-surf-turf
Noordzee Surf & Turf
noordzee-surf-turf

Noord-Hollandse Surf & Turf

Surf & Turf is een gerecht met twee hoofdrolspelers; Eén van het land, en één uit het water. De meest voorkomende combinatie is biefstuk en kreeft. Je kunt echter alle kanten op met deze 70's klassieker en ik maak mijn eigen, Noord-Hollandse variatie met ribeye en kabeljauw.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Oerhollands
Porties 2 personen

Equipment

  • Koekenpan (2)
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 2 stuks ribeye à 160 gram
  • 2 stuks kabeljauw à 160 gram
  • 4 el olijfolie
  • 100 gr roomboter

Instructies
 

  • Bak de kabeljauw in een beetje olijfolie en boter. Beide kanten ca. 2 minuten op medium tot hoog vuur. Leg ze daarna in een voorverwarmde oven op 180'C.
  • Bak de ribeye op hoog vuur in een beetje olijfolie. Minuutje of twee aan iedere kant. Doe er nu een laurierblaadje bij, een paar tenen knoflook (ongepeld) en een flinke klont boter. Keer de ribeyes regelmatig om. Wanneer de boter is gesmolten, nog een minuutje… Nu haal je de ribeye uit de pan en legt deze te rusten op een droogrekje en/of onder een stukje alufolie, voor een minuut of 5. Ondertussen kan je de vis uit de oven halen en opscheppen.
  • Haal de vis uit de oven en leg op een voorverwarmd bord (van te voren even twee minuutjes bij de vis in de oven). Haal de ribeye onder het folie vandaan en leg het samen met de kabeljauw op het bord. Serveren met groenten of een frisse salade. Geen sauzen of dergelijken! Dit gerecht eet je puur natuur.
Trefwoord kabeljouw, ribeye, surf, turf

One thought on “%1$s”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept