Site Overlay

Klassieke ossenstaartsoep

Klassieke ossenstaartsoep zoals oma het maakte, is het ultieme en misschien wel allereerste comfortfood ooit. In het bijzonder wanneer de blaadjes van de bomen vallen, de dagen korter worden, het kouder wordt en we daardoor weer verkouden worden. Verse ossenstaartsoep is namelijk een krachtige opkikker!

Je kunt ossenstaartsoep op verschillende manieren bereiden maar de basis is meestal hetzelfde. Namelijk ossenstaart, verse groenten en bouillon. De bouillon natuurlijk het liefst vers of in elk geval zelf gemaakt, maar als je dit niet voor handen hebt is een potje bouillon van kwaliteit ook goed. Beknibbel niet op de bouillon, want dit is de basis, samen met de ossenstaart. Ik gebruik zelf mijn eigen, meestal ingevroren bouillon. Ik bewaar dit ingevroren, in ijsblokjes. Makkelijk in te vriezen op die manier, en gemakkelijk te portioneren.

Lekker bij een verse, klassieke ossenstaartsoep is heerlijk vers bruin brood met een beetje roomboter. Tip: Ook Zeeuws spek op een sneetje bruin brood is te gek bij deze soep! Guilty pleasure: Een broodje pindakaas is stiekem ook erg lekker en doet het ook goed bij de jongere eters.

Je kunt de soep ver van tevoren maken en invriezen. Vries het geportioneerd in, dat ontdooit sneller en als je bovendien een keer trek hebt een een spontane opkikker, heb je die in no-time op tafel staan.

Klassieke ossenstaartsoep

Klassieke ossenstaartsoep is een krachtige soep die je het hele jaar kan eten maar vooral in de herfst en winter populair is vanwege de opkikker die je er van krijgt, en ook helpt bij een griep of verkoudheid.
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 85 kcal

Equipment

  • 1 Gietijzeren braadpan
  • 1 Koksmes
  • 1 Kruidennetje of thee-ei

Ingrediënten
  

  • 1 stuk ossenstaart ca. 1,5 kilo in stukken
  • 20 gram roomboter ongezouten
  • 1 stuk runderschenkel
  • 2 uien grote
  • 3 kruidnagels
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 4 stengels bleekselderij in stukken
  • 4 stronken prei in stukken
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • naar smaak madera
  • 1 bosje platte peterselie
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 glas goede rode wijn
  • 1 winterpeen
  • Peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Snijd alle groenten in grove stukken
  • Braad de stukken ossenstaart in boter aan in de braadpan
  • Voeg alle gesneden groenten toe en bak een paar minuutjes mee. Voeg nu ook de tomatenpuree toe.
  • Doe nu de bloem erbij en roer het geheel goed door op middelhoog vuur
  • Blus af met de rode wijn en voeg de runderbouillon toe, samen met de runderschenkel.
  • Doe de verse kruiden er grof gesneden bij
  • Doe de kruidnagel in het kruidenbuiltje thee-ei en leg in de pan. Ik heb er dit keer ook wat jeneverbessen bij gedaan.
  • Neem de pan van het vuur en zet in een voorverwarmde oven op 90°c. Laat de pan hier de hele nacht (of 12 uren) staan om de ossenstaart langzaam te garen
  • Haal de pan uit de oven en giet deze af boven een vergiet
  • Haal de ossenstaart tussen de groenten uit en pluk het mooie vlees eraf. De stukjes vet mogen weg.
  • Je kunt nu de soep zeven, door een fijne zeef of voor een nog helderder resultaat, door een passeerdoek (of kaasdoek)
  • Breng de heldere soep terug aan de kook en doe het geplukte ossenstaartvlees er terug bij in.
  • Voeg wat fijngesneden, verse, platte peterselie toe
  • Doe er een scheutje Madera in, naar smaak. Als alternatief kun je ook sherry gebruiken.
  • Voeg peper en zout toe naar smaak
  • Schep wat vlees uit de pan en maak een mooi hoopje, in een diep bord. Schenk er wat bouillon bij. Garneren met wat platte peterselie. Eer smakelijk!

Video

Trefwoord herfst, rundvlees, soep

19 thoughts on “Klassieke ossenstaartsoep

  1. 5 sterren
    Ik kreeg een melding op me telefoon van dit recept. Gisteren gemaakt en mijn man vond het helemaal het einde! Ik heb gelukkig een grote pan gemaakt dus ik vries kleine beetjes in. Dit kan gewoon toch? Groetjes. Marjan

    1. Hai Gerry, dat klopt helemaal! De tomatenpuree moet er bij, nadat de gesneden groenten zijn toegevoegd. Heel scherp opgemerkt, en bedankt voor het melden! Ik hoop de de ossenstaartsoep heeft gesmaakt.

    1. 5 sterren
      Hai Steven, 500 ml bouillon, een goed glas rode wijn (of twee), sappen van de groenten. Het zal totaal zo’n 750/800 ml zijn. Toegegeven, da’s voor de meeste soepen niet heel veel maar voor een stevige ossenstaartsoep als aperitief prima. Wil je het als maaltijdsoep eten, dan is dit recept voor twee personen, of verdubbel alle ingrediënten.

      Eet smakelijk! Het wordt er langzamerhand weer tijd voor…

  2. Hallo, toch nog een vraagje, als ik de soep onder punt 12 vergelijk met die boven punt 16 zie ik 2 hele verschillende soepen. Onder punt 12 lijkt mij helder en boven punt 16 lijkt mij licht gebonden. Klopt dit ook ? Zo ja kunt u mij vertellen hoe die licht gebonden tot stand is gekomen?. Die ziet er namelijk een stukje appetijtelijker uit. Alvast bedankt..

    1. Hai Ossi, bedankt voor je reactie. De foto bij punt 12 is gemaakt vlak na het overgieten door de grove zeef. Dan schuimt het nog een beetje. Dit trekt na langzaam roeren weg. Zo niet, even met een schuimspaan weg scheppen.

      De laatste foto ziet er inderdaad wat gebonden uit. Ik heb bij het opscheppen een klein klontje koude roomboter toegevoegd, daardoor krijg je een ietsje gebonden, mooie glanzende, fluwelen uitstraling. Ben vergeten dat in het recept te zetten. Ik zal het erbij vermelden.

  3. Sorry Lesley, ik zie nog iets..
    Waarom zou ik een kruidenbuiltje maken alleen voor de kruidnagel en jeneverbessen terwijl de rest er allemaal los in gaat?
    Alles wordt toch gezeefd? Verder lijkt het of er 2 recepten door elkaar gehaald zijn, namelijk de heldere en gebonden versie. De heldere zonder bloem en de gebonden met bloem want ik denk dat je die met bloem wel kunt zeven maar niet ook nog eens door een passeerdoek gaat krijgen, of mis ik nu iets? Alvast bedankt voor het antwoord.

    1. Hai Ossi. Scherp! 😉 Macht der gewoonte, en is bij dit gerecht ook inderdaad niet nodig.

      De bloem is louter om het vlees mooi krokant aan te braden. Het aanbaksel geeft de soep (of bijvoorbeeld een vlees stoof) meer diepgang.

      Als je trouwens een ècht heldere ossenstaartsoep wil, zou je kunnen clarifiëren. Hoe maak je een heldere bouillon (consommé)?

      Het klaren van bouillon is een eenvoudige techniek waarmee je een prachtige, heldere bouillon (consommé) kunt maken. Het geheim zit in het toevoegen van eiwitten aan de bouillon. Bij een temperatuur boven de 70 graden stolt het eiwit, en tijdens dit proces hechten vetdeeltjes en onzuiverheden zich aan het gestolde eiwit. Door het gestolde eiwit vervolgens af te scheppen of de bouillon zorgvuldig te zeven, krijg je een perfect heldere bouillon.

      Deze methode is ideaal voor het maken van consommé, een verfijnde basis voor soepen en sauzen die zowel visueel aantrekkelijk als smaakvol is. Gebruik deze techniek om je gerechten naar een hoger niveau te tillen!

      Kookse, en eet smakelijk!

  4. Lesley, thanks voor je antwoorden daar kan ik echt iets mee!
    Ik ga zeker zeer binnenkort aan de slag hiermee maar ga voor de licht gebonden soep. Die ziet er echt (voor mij) het lekkerst uit.
    Ik laat je de uitkomst hier weten.

  5. 5 sterren
    Lesley, hallo.
    Ik heb je recept uitgeprobeerd. Ik ben er expres om 22.00 mee begonnen zodat het mooi 12 uren in de oven kon staan.
    Vanmorgen de soep eerst door een vergiet gedaan en daarna gezeefd en afgemaakt op smaak en ik moet zeggen hij is geweldig!. Het is een hele krachtige licht gebonden soep geworden.
    Ik heb er wel een eigen draai aan gegeven door die runderschenkel ook mee te bakken en de uien eerst 1x middendoor te snijden en even op de bakplaat te schroeien en daarna in wat stukken te snijden. De ui geeft dan net een iets andere beetje zoete smaak af door karamellisatie. (De ui en knoflookteentjes heb ik niet ontdaan van dat (ui, bruine en knoflook witte) velletje, wel heb ik de knoflook even geplet.
    Dus mensen, dit recept is echt de moeite waard! ik heb dit als test gebruikt voor de kerst en het is geslaagd, hij komt in mijn kerstmenu.
    Thanks to Lesley!

    1. Hey Ossi, geweldig om te horen! Bedankt voor je leuke reactie, en alvast hele fijne feestdagen. Maak er een mooie tijd van, met vrienden, familie en natuurlijk heerlijk eten!

      Groetjes,
      Lesley.

  6. 5 sterren
    Super recept. Zelf nog een halve chilipeper, 3 jeneverbessen en 2 extra el bloem (voor een ietwat meer ‘gebonden’ soep) toegevoegd. Houd er rekening mee dat het nagenoeg onmogelijk is om alles tegelijkertijd in 1 pan te bakken. Ik heb de bouillon in een (Le Creuset) ovenstoofpan gedaan en op laag vuur gezet. Vervolgens het vlees aangebakken en in de bouillon gelegd. Daarna de groenten, knoflook en chilipeper kort geroerbakt, de puree (1 klein blikje) meegebakken en vervolgens de bloem toegevoegd. Daarna wijn erdoorheen en alles bij het vlees en de bouillon gedaan. Kruiden er separaat aan toegevoegd. Deksel op de pan en de oven in. Binnen 1 uur al een heerlijk geurend huis en toen gaan slapen. Was wel benieuwd naar hoeveel vocht er na 12 uur garen in de oven over zou blijven en dat viel niet tegen! ‘s-ochtends de botten ontdaan van het vlees. Voeg niet alles in 1x toe aan de soep, want de hoeveelheid vlees kan best groot zijn, als je losse stukken koopt.

    1. 5 sterren
      Hey dat klinkt goed! En de toegepaste variaties zijn een mooie aanvulling op het recept. Zo zie je maar, dat je een gerecht op zo veel verschillende manieren kan maken, met kleine variaties en aanpassingen, naar smaak of soms noodzaak.

      Dankjewel voor je leuke en uitgebreide reactie!

      Groetjes,
      Lesley.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept