Het lekkerste vlees ooit, bij Bar Iraeta.

Ik was een paar jaar geleden voor zaken in San Sebastian, in het Baskenland van noord-west Spanje. Na een lange en drukke werkdag wilde we met een paar man lekker gaan eten en dan liefst in een tentje waar ook locals komen. Dus niet de standaard pintxos bar, hoewel dat natuurlijk ook is waar veel locals heen gaan. Wij waren op zoek naar een lekker stuk vlees. Dit werd een zoektocht naar Bar Iraeta.

Geen Pintxos, wij willen vleesch!

Als hongerige wolven zwierven we door de smalle en straatjes van San Sebastian. Echter, de meeste eetgelegenheden waren Pintxos tentjes, maar daar waren we nu net niet naar op zoek. Bij de zoveelste drukke pintxos bar aangekomen hebben we een paar oude mannetjes gevraagd of zij een eetcafé of restaurantje wisten waar zij zelf ook heen zouden gaan voor een mooi stuk vlees. Eén van de mannen wist ons in de juiste richting te sturen en we waren onderweg naar Bar Iraeta.

Toen we aankwamen stonden we heel even stil.

Wauw! Op de hoek van een kruispunt stond een bar, een taverne. Een grote overkapping die doet denken aan de jaren ’50 hing statig over het bescheiden terras. Klassieke, wit met groene neon letters prijken Bar Iraeta en zetten de puntjes op de ‘i’. De geur van gegrild vlees vergezeld van het geluid van rinkelende borden en bestek. Hmmm! Is dit waar we ons carnvorisme konden voederen…? Ik liep naar binnen en stond vrijwel direct aan de bar, waar me werd gevraagd of ik had gereserveerd. Gereserveerd? Uhm, nee. Maar, geen probleem! Er werd een tafeltje voor ons vieren gepakt en precies op de hoek van de kruising gezet. Twee meter van ons tafeltje bleek een taxistandplaats en auto’s reden af en aan.

Veel vleesssch! Rood, sappig vlees.

Okay… Eerst maar eens wat drankjes. Dat helpt. Altijd. En na het poppen van de kurk en de eerste slokjes van een heerlijk, ijskoud wijntje besloot ik eens te peilen of mijn ‘wolfpack’ en ik iets lekkers konden verorberen. De eigenaar en kok vroeg me wat we wilden eten en wist precies waar wij naar opzoek waren. Vleesch. Veel vleesssch! Rood, sappig vlees. Hij dirigeerde me terug naar ons prachtige plekje aan de taxistandplaats en kwam enkele momenten later achter me aan met een stuk rundvlees waar ons wolvenhart direct sneller van ging kloppen.

Na unanieme goedkeuring van mij en de andere drie wolven verdween de man terug in het kleine barretje met de belofte dat hij over niet al te lange tijd terug zou komen met ons voedsel…

Cote de Boeuf op houtvuur gegrild tot perfectie.

Ondertussen deden we ons te goed aan de wijn en heel eerlijk gezegd heb ik geen idee meer hoe lang het duurde voordat de beste man terug naar buiten kwam met wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds HET aller lekkerste stuk vlees, ooit. Twee stukken Cote de Boeuf op houtvuur gegrild tot perfectie. Bloedrood, sappig, smelt op je tong mals… Geserveerd op een gietijzeren, gloeiendhete plaat werd het nog na sissende stuk rund gepresenteerd. Beleef het mee in de videoclip hieronder… Padron pepertjes en een onvergetelijke tomatensalade on the side… Bar Iraeta, we houden van je!

Als ik de tijd zou hebben, zou ik minstens één keer per maand geen en weer vliegen naar San Sebastian, alleen om iets te gaan eten bij Bar Iraeta! Ondanks het tafeltje dat half op een zebrapad stond en één van de ‘wolven’ een paar keer bijna werd geraakt door een taxi is dit plekje één van de gaafste plekken op aarde waar ik ooit het genot heb mogen hebben om iets te eten. 10 van 10! Check hun Facebook pagina voor meer info.

  • Vibe
  • Eten
  • Lokatie
5

Samenvatting

Resumé. Bar Iraeta is een echte parel. Een plek waar je warm wordt onthaald en het eten werkelijk fantastisch is. Een absolute aanrader!

2 thoughts on “Bar Iraeta, San Sebastian

  1. Wij zijn hier in 2019 geweest! Helemaal geweldig. Wat leuk om te zien! Wanneer het even kan gaan wij weer naar San Sebastian en zullen zeker Iraeta weer aandoen voor steaks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *